Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
   Alt om du skal vide om menstrationssvampen

   Menstruationssvamp: alt hvad du behøver at vide

   De dage er forbi, hvor menstruerende kvinder kun havde valget mellem bind og tamponer. Nu findes der mange miljøvenlige alternativer: fra menstruationskopper eller menstruationsundertøj til genanvendelige stofbind.

   Alle disse hygiejneprodukter har den fordel, at de producerer mindre affald. Det gælder også menstruationssvampen, som stadig er relativt ukendt som alternativ. Det laver vi om på her: hvilke fordele giver menstruationssvampen dig, og hvordan bruges den korrekt? Hvordan fungerer rengøringen, og hvor effektiv er lækagebeskyttelsen? Find ud af alt, hvad du har brug for at vide her!

   Hvem er en menstruationssvamp velegnet til?

   I princippet kan menstruationssvampen bruges til de fleste menstruationsblødninger. Menstruationssvampen er et godt alternativ, især hvis du sætter pris på bæredygtighed og naturlige ingredienser. Den er også velegnet til lettere perioder, da den er nem at indsætte og fjerne. Ved kraftigere blødninger eller som backup kan du også bruge et stofbind eller en menstruationskop. Med tiden vil du dog bemærke, hvornår du har brug for at rengøre svampen.

   Du kan også have menstruationssvampen på under sex eller sport, da den er meget fleksibel. Svampen bør dog ikke bruges, ved vaginale infektioner eller til almindeligt udflåd. Hvis du har yderligere spørgsmål eller er i tvivl, så tal med din gynækolog om emnet.

   Menstruationssvamp

   Menstruationssvamp: hvad er det egentlig?

   Navnet afslører det allerede: menstruationssvampen består af en finporet svamp og er derfor et fornyeligt naturprodukt. Det adskiller menstruationssvampen fra andre bæredygtige menstruationsprodukter som menstruationskopper eller menstruationstrusser. De fine porer gør, at den absorberer menstruationsblodet godt. Men den har også mange andre egenskaber, som er værd at kende til.

   Menstruationssvamp - et bæredygtigt alternativ?

   Der findes efterhånden et ret stort udvalg af bæredygtige menstruationsprodukter, som producerer mindre affald end engangsprodukter. Det gælder også menstruationssvampen. Da det er et naturprodukt, er der ikke to svampe, der er ens. Svampene varierer ikke kun i størrelse, men også i farve - ublegede svampe har tendens til at være mørkebrune, blegede lysebrune. Formen og størrelsen varierer også, men de fleste svampe er mellem fem og otte centimeter store og har en oval form.

   Svampene vokser hovedsageligt ud for Levantens kyst i det østlige Middelhav, hvorfor de også er kendt som Leventine-svampe. Lokalt er man opmærksom på bæredygtig dyrkning og kontrollerede yngleområder, så svampene kan fortsætte med at vokse. Svampene høstes enkeltvis af dykkere, som plukker svampen meget forsigtigt uden at rive roden ud. Sådan en svamp kan bruges i op til 2 år.

   Er menstruationssvampen vegansk?

   Svampene er faktisk ikke en plante. Så hvis du er veganer, er andre bæredygtige menstruationshygiejneprodukter nok mere egnede for dig.

   Tilskåret til størrelse for blød komfort - sådan fungerer det

   Menstruationssvampen har den fordel, at den ikke udtørrer skeden eller beskadiger slimhinderne under indføringen, da den er meget blød og smidig. Ideelt set skal du ikke engang kunne mærke svampen efter indføringen.

   Hvis du gør, kan det være, at svampen er for stor. Der er normalt forskellige størrelser i en pakke til forskellige blødningsstyrker, men du kan også bare klippe svampen til, så den passer til dig.

   Vores tip: Før du skærer menstruationssvampen til, skal du først fugte den med vand, så du kan se, hvor lille den bliver, når den bliver våd og presset sammen.

   Menstruationssvamp

   Sådan bruger du menstruationssvampen korrekt

   Før du bruger menstruationssvampen første gang, bør du lægge den i blød i eddikevand (blandingsforhold 1:2) for at neutralisere pH-værdien og derefter skylle den igen med vand. Før hver ny brug kan du blot rense den med varmt vand og klemme vandet ud.

   • Indsættelse: Du kan nemt indsætte og fjerne svampen med to fingre. Brug derefter langefingeren til at skubbe svampen længere opad, ligesom med en tampon. 
   • Brugstid: Hvor længe du bruger svampen, afhænger af, hvor kraftig din menstruation er. Afhængigt af hvor kraftig den er, skal svampen tages ud efter to til fire timer. Du bør dog fjerne og rengøre svampen minimum hver ottende time. Helst med koldt vand først. Skyl med varmt vand og pres ud, så det er behageligt at indføre igen bagefter. 
   • Udtagning: Brug dine bækkenbundsmuskler til at skubbe svampen lidt ned, og tag fat med pege- og langfinger, så du nemt kan trække den ud. Hvis du har problemer med at få fat i svampen, kan du også sy en bomuldstråd fast til svampen, så bliver den endnu lettere at trække ud. Reglen er: Jo mere mættet svampen er, jo lettere er det at trække den ud.

   Du bør bruge et alternativ, hvis du har en vaginal infektion, eller ved det udflød/blødning du har efter graviditet. I dette tilfælde bør en menstruationssvamp ikke bruges på grund af den øgede risiko for infektion.

   Menstruationssvamp: step 1
   Menstruationssvamp: step 2
   Menstruationssvamp: step 3
   Menstruationssvamp: step 4

   Hvordan skal menstruationssvampen rengøres korrekt?

   Du bør rengøre svampen grundigt efter din menstruation. Der er forskellige måder at gøre det på:

   1. Læg svampen i blød i eddikevand natten over eller i et par timer. 
   2. Hvis svampen er meget misfarvet, kan du lægge den i en opløsning af brintoverilte (3%) og vand (forhold 1:3). Opløsningen vil lysne farven betydeligt. 
   3. Den bedste måde at fjerne lugt på er at tilsætte et par dråber tea tree oil til vandet. Tea tree oil har også en antibakteriel virkning. 

   Efter rengøringen bør du skylle svampen grundigt med vand, især efter brug af tea tree oil. Lad den derefter ligge i luften, så den kan tørre hurtigt. Du kan opbevare den i fx en bomuldspose, en vaskehandske eller en kasseret strømpe. Det er vigtigt, at det opbevares i en lufttæt beholder og ikke i en lufttæt dåse. Det er en god idé altid at have en ekstra svamp med på rejsen. Du kan blot opbevare den brugte, udvaskede svamp i en lille pose og derefter rengøre den grundigt derhjemme.

   Vigtigt: Hvis du koger svampen, bliver den meget hård, og du kan ikke længere bruge den bagefter.

   Menstruationssvamp

   Er menstruationssvampen hygiejnisk?

   Hvis du rengør din menstruationssvamp grundigt og følger alle tips, er menstruationssvampen et hygiejnisk, men ikke helt sterilt produkt. Holdbarheden varierer mellem seks måneder og to år. Efter en infektion bør du dog ikke længere genbruge svampen, men smide den ud med det samme. Det er bedst at tale med din gynækolog om din individuelle brug af menstruationssvampen.

   Sex på trods af menstruationssvampen? 

   Da svampen er meget blød og sidder i den øverste del af skeden, er den også velegnet til samleje under din menstruation. Hvis svampen sidder korrekt, vil din partner ikke kunne mærke svampen, da den tilpasser sig anatomien godt. Det vigtigste er dog, at du føler dig godt tilpas.

   Fordele og ulemper: Alt det vigtige i et overblik

   For at gøre det lettere for dig at beslutte dig for eller imod menstruationssvampen, har vi sammenfattet alle de vigtige funktioner for dig.

   facelle
   Menstruationssvamp
   3 stk. (1 stk. = 26,32 kr.)
   78 .95 kr.

   Fordele:

   • Kan genbruges i op til to år
   • Naturligt produkt
   • Særligt diskret uden en snor der hænger ud, fx når du svømmer
   • Kan næsten ikke mærkes under samleje
   • Kan tilpasses efter behov

   Ulemper:

   • Det kan være svært at skifte menstruationssvamp på en hygiejnisk måde, når man rejser.
   • Må ikke bruges efter fødsler eller vaginale infektioner 
   • Risiko for infektion, hvis menstruationssvampen ikke rengøres ordentligt.

   Menstruationssvamp: følg din mavefornemmelse

   Menstruation er et meget personligt anliggende og meget individuelt. Derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv og dine behov og kun bruger menstruationsprodukter, der er gode for dig og fungerer for dig. Menstruationssvampen giver en række fordele som komfort og mindre affald og kan være et alternativ til engangsprodukter som bind eller tamponer. Hvis du er nysgerrig, hvorfor så ikke prøve det og se, hvordan det går?

   Menstruationssvamp
   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Der er opstået en fejl.

   Opdater venligst siden.