Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
      Menstruationssmerter

      Sådan lindrer du menstruationssmerter: nyttige husråd, øvelser og tips til at lindre menstruationssmerter

      Ubehag, murren, rygsmerter og kramper i underlivet: mange kvinder kender sikkert til smerter i forbindelse med deres menstruation. For nogle er de ledsagende symptomer kendetegnet ved en ubehagelig, kortvarig trækkende fornemmelse i underlivet, mens andre lider af mavesmerter under deres menstruation, som kan have en betydelig indvirkning på hverdagen. Men hvad ligger der egentlig bag menstruationssmerter, hvad lindrer, og hvornår skal man tale med sin gynækolog? Vi giver dig et overblik over alle de vigtige oplysninger om mulige årsager og symptomer og fortæller dig, hvilke husråd og tips der kan lindre menstruationssmerter.

      Menstruationssmerter: hvad ligger der egentlig bag?

      Dysmenoré - bedre kendt som menstruationssmerter - er et af de mest almindelige symptomer forbundet med menstruation hos kvinder. Menstruationssmerter kan variere i intensitet fra kvinde til kvinde. Mens nogle kvinder fx kun oplever en let trækkende fornemmelse i underlivet, oplever andre krampelignende smerter. Primære menstruationssmerter kan opstå fra starten af den første menstruation og vare indtil overgangsalderen. Det er en overproduktion af smertesignaler, som kvindekroppen frigiver før menstruationen for at sikre, at livmoderen trækker sig sammen, der er ansvarlig for menstruationssmerterne.

      Situationen er anderledes med sekundære menstruationssmerter. Det skyldes primært en gynækologisk tilstand. Sekundære menstruationssmerter kan også være forbundet med endometriose, hvor livmoderslimhinden ophobes uden for livmoderen.

      Hvad er almindelige symptomer på menstruationssmerter?

      Menstruationssmerter kan have forskellige symptomer. Kredsløbsproblemer, hovedpine, mavesmerter, diarré, væskeophobning, hudproblemer, trækninger i lænden, søvnforstyrrelser eller humørsvingninger - alt dette kan ledsages af en menstruation.

      Et af de absolut mest almindelige symptomer er mavesmerter, som igen kan udløse andre symptomer som hovedpine, humørsvingninger, rygsmerter og diarré.

      Ting at vide om din første menstruation

      Hvad hjælper mod menstruationssmerter? Her får du 5 øvelser og anbefalinger mod menstruationssmerter. Bekæmp menstruationssmerter - du behøver ikke nødvendigvis smertestillende piller fra apoteket. Tværtimod er der nogle nyttige øvelser og tips, der kan gøre tiden under eller kort før din menstruation lettere. Men hvad hjælper egentlig? Vi har samlet en oversigt over de 5 bedste anbefalinger.

      1. Motion og lette sportssessioner mod mavesmerter

      Selv om du helst vil krybe i seng, når du har mavesmerter og andre ubehagelige bivirkninger af din menstruation - så er et rigtig godt tip til smertelindring motion. Uanset om det er let løb, en gåtur, bækkenbundsøvelser, yoga, tai chi eller udstrækning - muskelsammentrækninger stimulerer blodgennemstrømningen til dine livmodermuskler og bækkenet. Det giver dig mulighed for at løsne dine muskler, slippe kramper i kroppen og lindre smerter i underlivet. Motion frigiver også lykkehormoner og kan have en positiv effekt på dit humør.

      Sport under menstruation

      2. Velgørende massage mod hovedpine og spændinger

      Mavesmerter er en almindelig udløser for slem hovedpine og rygsmerter, da din krop arbejder mod smerten og spænder op langs rygsøjlen. Blid hoved- og wellnessmassage med æteriske olier kan gøre underværker. Uanset om det er af en professionel, en partner eller en god ven - blide berøringer af tindinger, ryg og skuldre slapper af og giver lindring til de stressede dele af kroppen.

      3. Lokaliseret smertebehandling: akupunktur mod kraftige menstruationssmerter

      Ud over massage anbefaler Verdenssundhedsorganisationen (WHO) også akupunktur til behandling af særligt kraftige menstruationssmerter. Akupunktur er en behandlingsmetode inden for traditionel kinesisk medicin, hvor man bruger fine nålestik til at lindre ubehag på bestemte punkter på kroppen. De fine nålestik får kroppen til at frigive stoffer i vævet, som kan blokere eller svække smertesignaler til hjernen.

      Vigtigt: Akupunktur bør kun anvendes af uddannede terapeuter og kun efter samråd med din læge. Akupunktur kan være en behandlingsmetode til meget stærke menstruationssmerter og kan hjælpe menstruerende kvinder, der lider af kramper i hele deres menstruation. På den anden side bør du forsøge at behandle mildere symptomer med andre hjemmemidler. Hvis du er usikker på, om akupunkturbehandling er den rigtige måde at behandle dine menstruationssmerter på, er det bedst at konsultere din gynækolog.

      4. Træk vejret væk fra smerten: lindre menstruationssmerter med åndedrætsøvelser

      "Bare" ånde menstruationssmerterne væk? Det, der ved første øjekast lyder for godt til at være sandt, kan virkelig virke med den rigtige teknik og lidt øvelse. Dyb indånding giver nemlig din krop en ekstra portion ilt, som ikke kun gavner hjernen, men også dine organer. Ilten udløser en indre massageeffekt og løsner kramper i maven. Vi forklarer, hvordan teknikken fungerer i vores trin-for-trin-guide:

      • Gør en måtte klar, og sæt dig oprejst i en stilling med benene over kors.
      • Placer indersiden af din hånd på den nederste del af din mave.
      • Træk nu vejret dybt ind i maven i 3 til 5 sekunder, så du mærker, at den hæver sig.
      • Pust derefter ud igen i 3 til 5 sekunder, så bugvæggen sænkes mærkbart.
      • Gentag denne øvelse flere gange, indtil du mærker en mærkbar afslappende effekt i din krop. 
      • Sørg for, at du kun trækker vejret gennem maven, og at maven synligt hæver og sænker sig.

      Vores tip: Du kan selvfølgelig også lave denne øvelse, mens du rejser eller sidder på arbejdet. Det vigtige er, at du holder en kort pause og koncentrerer dig fuldt ud om din vejrtrækning.

      5. Samleje under menstruationen: hjælper det?

      Svaret er ja! Hvad mange kvinder ikke er klar over, er, at sex og onani kan være med til at lindre ubehag i underlivet. Det skyldes, at kroppen frigiver velværehormonet oxytocin under en orgasme, som ikke kun har en humørløftende effekt, men også har vist sig at lindre smerter og kramper i underlivet. Forudsætningen for dette er selvfølgelig, at du føler dig godt tilpas under din menstruation og ikke sætter dig selv under pres. Hvis du fx føler dig utilpas ved at have samleje under din menstruation, er der mange andre alternativer og husråd, der kan lindre dine menstruationssmerter.

      Hvilke husråd hjælper mod menstruationssmerter? De bedste feel-good-tips til hjemmet

      Under menstruationen er der også de dage, hvor man simpelthen ikke orker. De mindste bevægelser bliver en fysisk anstrengelse, og du har ikke viljestyrke til yogaøvelser eller gåture. Og det er helt fint og normalt! Det er trods alt en stor udfordring for kvindekroppen under menstruationen - ikke kun fysisk, men nogle gange også følelsesmæssigt. Så det er godt, at der nu findes en lang række husråd, som er blevet afprøvet og testet gennem årene for at lindre menstruationskramper. Vi afslører vores fire all-time favoritter i vores tjekliste.

      • Varme: dette tip er måske ikke nyt for mange kvinder, men det har vist sig at være særligt effektivt mod menstruationssmerter gennem årene. Det skyldes, at varme i enhver form har en krampeløsende effekt og sørger for, at kroppen slapper af. Et varmt bad, en varmedunk, afslappende urtete eller en varmepude varmer kroppen op indefra og ud og sørger for, at ubehag, stik og kramper aftager. Vores anbefaling til rejsen: helt sikkert menstruationsvarmeplastre! De kan klæbes på bestemte steder, skjules under tøjet og glider ikke, selv når man går.
      • Aromaterapi: smerter er ikke altid den eneste ubehagelige bivirkning, du skal håndtere under din menstruation. Negative tanker, uro eller dårligt humør kan også være lige så almindeligt som hovedpine og ubehag i maven. Vores humørløftende tip: lavendelolier. Den æteriske olie kan virke beroligende på kroppen og derfor have en afslappende effekt på krop og sind. Du kan sagtens påføre ægte lavendelolie direkte på huden, men du bør i stedet putte berigede olier i en duftlampe eller diffuser. Denne duftterapi anbefales især inden sengetid for at lægge hverdagens bekymringer bag sig og falde til ro ved hjælp af den hyggelige duftatmosfære.
      • Vitaminer og mineraler: en sund, vitaminrig og afbalanceret kost kan have en forebyggende effekt mod menstruationssmerter eller endda lindre dem i nogle tilfælde. Grunden til dette er, at dine muskler, som belastes af menstruationssmerter, har brug for tilstrækkelige næringsstoffer. Sørg derfor for, at du får dækket dit daglige behov for calcium, magnesium, omega-3-fedtsyrer og E- og D-vitamin. Hjemmelavede ingefærshots med en knivspids gurkemeje kan også være særdeles humøropløftende. Indledende undersøgelser viser, at for meget koffein også kan øge østrogenniveauet hos nogle kvinder under deres menstruation - dette kan igen forværre præmenstruelle symptomer (PMS). Det er derfor bedst at undgå for meget koffein i form af kaffe, cola og sort te under din menstruation.
      • Self care: det lyder måske banalt, men afslapning og velvære er afgørende under din menstruation. Så lyt til din krop, og hvad der er godt for dig og dit sind i denne tid. Uanset om det er en aften på sofaen med dine yndlingsjoggingbukser og duftlys, kølende eye patches inden sengetid eller et varmt boblebad - alle disse ting bidrager til afslapning og kan gøre dig og din krop godt.
      Hustips mod menstruationssmerter

      PMS, endometriose og dysmenoré: hvilke menstruationssmerter er normale under menstruationen?

      Du kender det måske også: den lette trækken i underlivet under menstruationen, som nogle gange er stærkere og andre gange svagere og udløses af den cykliske proces i livmoderen. Men i hvilket omfang er menstruationssmerter "normale"? Hvornår skal man gå til lægen, og hvornår taler vi om PMS eller endometriose? Vi forklarer forskellene:

      Menstruationssmerter eller primær dysmenoré: Menssmerter er krampelignende mavesmerter under menstruationen, som også ligner alimndelige kramper. Selvom symptomerne kan være ekstremt ubehagelige, er de generelt harmløse, da de ikke skyldes nogen organisk årsag. De forekommer som regel hyppigere i ungdomsårene.

      Endometriose i forbindelse med sekundær dysmenoré: Dette betragtes som den mest almindelige årsag til sekundær dysmenoré og er en sygdom, der rammer omkring 10 til 15 procent af den kvindelige befolkning. Ved denne sygdom sætter enkelte foci af endometrievæv sig uden for livmoderen, hvilket kan resultere i smerter over gennemsnittet under menstruationen. Det er normalt meget vanskeligt at diagnosticere.

      PMS i forbindelse med sekundær dysmenoré = PMS er en forkortelse for præmenstruelt syndrom og refererer til cyklusrelaterede, tilbagevendende psykiske problemer, fysisk ubehag og sociale symptomer før menstruationens begyndelse. PMS behøver ikke nødvendigvis at være ledsaget af mavesmerter.

      Det er bedst at tale med din gynækolog om dine symptomer og registrere eventuelle abnormiteter, du bemærker før eller under din menstruation. Det vil give dig et godt grundlag for at tale med din læge. En ting er sikkert: ingen behøver at lide af permanente underlivskramper. Men da det er individuelt, bør du søge læge og udforske behandlingsmulighederne på den baggrund.

      Håndtering af hverdagen med menstruationssmerter

      Menstruationssmerter kan vende op og ned på din hverdag - daglige opgaver og udfordringer kan blive en alvorlig udholdenhedsprøve. Hvis du har problemer med at koncentrere dig og stærke smerter, bør du kontakte en læge. For én ting er sikkert: Du skal aldrig gå på arbejde, i skole eller på universitetet med smerter, men i stedet give dig selv og din krop hvile og restitution. I akutte tilfælde kan du, efter at have konsulteret din læge, tage milde smertestillende midler eller homøopatiske alternativer, der har en smertestillende og antispasmodisk effekt.

      Menstruationssmerter: De vigtigste oplysninger

      Vi har sammenfattet alle de vigtige oplysninger om emnet mentruationssmerter.

      Hvad er menstruationssmerter?

      Primære menstruationssmerter skyldes sammentrækningen af livmoderen. Kvindekroppen frigiver en øget mængde af smertesignaler. Disse er ansvarlige for den primære menstruationssmerte og varierer i intensitet fra kvinde til kvinde.

      Hvad kan du selv gøre mod menstruationssmerter? 

      Varme kan hjælpe meget godt mod menstruationssmerter. Du skal blot placere en varm vandflaske eller varmepuder på den nederste del af maven. Andre husråd kan være motion, aromaterapi eller en tilpasset kost. Det er bedst selv at afprøve, hvad der er godt for dig og din krop.

      Hjælper samleje på menstruationssmerter?

      Sex og onani kan lindre underlivssmerter, da hormonet oxytocin, der frigives under orgasme, lindrer smerter og kramper i underlivet. Det er vigtigt, at du føler dig godt tilpas og ikke sætter dig selv under pres.

      Passende produkter mod menstruationssmerter

      KING'S CROWN
      Urtete med pebermynte
      45 g (1 kg = 287,78 kr.)
      12 .95 kr.
      Spar 20%
      ISANA
      Hydrogel øjenpuder
      2 stk. (1 stk. = 3,18 kr.)
      6 .36 kr.
      7,95 kr.
      Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

      Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

      Der er opstået en fejl.

      Opdater venligst siden.