Sådan lindrer du menstruationssmerter: nyttige husråd, øvelser og tips til at lindre menstruationssmerter
Ubehag, murren, rygsmerter og kramper i underlivet: mange kvinder kender sikkert til smerter i forbindelse med deres menstruation. For nogle er de ledsagende symptomer kendetegnet ved en ubehagelig, kortvarig trækkende fornemmelse i underlivet, mens andre lider af mavesmerter under deres menstruation, som kan have en betydelig indvirkning på hverdagen. Men hvad ligger der egentlig bag menstruationssmerter, hvad lindrer, og hvornår skal man tale med sin gynækolog? Vi giver dig et overblik over alle de vigtige oplysninger om mulige årsager og symptomer og fortæller dig, hvilke husråd og tips der kan lindre menstruationssmerter.
- Menstruationssmerter: hvad ligger der egentlig bag?
- Hvad er almindelige symptomer på menstruationssmerter?
- Ting du skal vide om din første menstruation
- Hvilke husråd hjælper mod menstruationssmerter? De bedste wellness-tips til hjemmet
- PMS, endometriose og dysmenoré: hvilke menstruationssmerter er normale under menstruation?
- Håndtering af hverdagen med menstruationssmerter
Menstruationssmerter: hvad ligger der egentlig bag?
Dysmenoré - bedre kendt som menstruationssmerter - er et af de mest almindelige symptomer forbundet med menstruation hos kvinder. Menstruationssmerter kan variere i intensitet fra kvinde til kvinde. Mens nogle kvinder fx kun oplever en let trækkende fornemmelse i underlivet, oplever andre krampelignende smerter. Primære menstruationssmerter kan opstå fra starten af den første menstruation og vare indtil overgangsalderen. Det er en overproduktion af smertesignaler, som kvindekroppen frigiver før menstruationen for at sikre, at livmoderen trækker sig sammen, der er ansvarlig for menstruationssmerterne.
Situationen er anderledes med sekundære menstruationssmerter. Det skyldes primært en gynækologisk tilstand. Sekundære menstruationssmerter kan også være forbundet med endometriose, hvor livmoderslimhinden ophobes uden for livmoderen.
Hvad er almindelige symptomer på menstruationssmerter?
Menstruationssmerter kan have forskellige symptomer. Kredsløbsproblemer, hovedpine, mavesmerter, diarré, væskeophobning, hudproblemer, trækninger i lænden, søvnforstyrrelser eller humørsvingninger - alt dette kan ledsages af en menstruation.
Et af de absolut mest almindelige symptomer er mavesmerter, som igen kan udløse andre symptomer som hovedpine, humørsvingninger, rygsmerter og diarré.
Ting at vide om din første menstruation
Hvad hjælper mod menstruationssmerter? Her får du 5 øvelser og anbefalinger mod menstruationssmerter. Bekæmp menstruationssmerter - du behøver ikke nødvendigvis smertestillende piller fra apoteket. Tværtimod er der nogle nyttige øvelser og tips, der kan gøre tiden under eller kort før din menstruation lettere. Men hvad hjælper egentlig? Vi har samlet en oversigt over de 5 bedste anbefalinger.
1. Motion og lette sportssessioner mod mavesmerter
Selv om du helst vil krybe i seng, når du har mavesmerter og andre ubehagelige bivirkninger af din menstruation - så er et rigtig godt tip til smertelindring motion. Uanset om det er let løb, en gåtur, bækkenbundsøvelser, yoga, tai chi eller udstrækning - muskelsammentrækninger stimulerer blodgennemstrømningen til dine livmodermuskler og bækkenet. Det giver dig mulighed for at løsne dine muskler, slippe kramper i kroppen og lindre smerter i underlivet. Motion frigiver også lykkehormoner og kan have en positiv effekt på dit humør.