Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
   Menstruationscyklus

   Menstruationscyklus - din krop gennemgår disse faser hver måned

   Den kvindelige menstruationscyklus er et sandt naturvidunder: den danner grundlag for skabelsen af nyt liv hver måned. Hvad sker der i din krop? Hvordan arbejder hormonerne sammen? Hvorfor får man menstruation? Her får du et overblik over din menstruationscyklus og en forklaring på, hvorfor din menstruation nogle gange starter tidligere eller senere end forventet.

   Det kvindelige cykluspuslespil: grundlaget for vores reproduktion

   ► Ordet menstruation kommer fra det latinske mensis, som betyder "måned".
   ► En menstruationscyklus varer normalt 28 dage. En varighed på 21 til 35 dage betragtes også som normal.
   ► En cyklus er den tid, der går fra starten af en menstruation til den næste. Blødningens begyndelse kaldes den første dag i en cyklus.

   En menstruationscyklus består af to halvdele

   Menstruationscyklussen er groft sagt opdelt i to halvdele: I den første halvdel af cyklussen modnes et nyt æg, og i den anden halvdel udstødes det.

   Et nyt æg modnes i den første fase: proliferationsfasen eller follikelfasen

   • I begyndelsen er hormonet østrogen afgørende. Det sørger for, at slimhinden i livmoderen bliver tykkere og forbereder sig på, at et befrugtet æg kan sætte sig fast. Denne fase er kendt som proliferationsfasen eller follikelfasen. Det er tiden, hvor ægget modnes. Østrogen er en fællesbetegnelse for mere end 30 forskellige hormoner, østrogenerne. Disse signalstoffer anses for at være de kvindelige hormoner - selvom de også findes i lave koncentrationer hos mænd. Østrogener har mange funktioner, som alle bidrager til væksten af kvindelige kønskarakterer. De sørger bl.a. for, at ægcellen "glider" let gennem æggelederen. 
   • I løbet af proliferationsfasen modnes folliklerne i begge æggestokke. De indeholder hver en ægcelle. Hormonet FSH (follikelstimulerende hormon) er ansvarlig for modningen.
   • Når tiden er inde, brister folliklen, og ægget frigives. Det begynder sin rejse gennem æggelederen ind i livmoderen. Selvom en kvinde har to æggestokke, udvikler kun én follikel sig til det punkt, hvor den frigiver et æg. Baggrunden er, at det faktisk tager otte uger for et nyt æg at modnes. En kvindes to æggestokke arbejder på forskellige tidspunkter i fire uger, så der kun er ét æg til rådighed ad gangen.
   Menstruationcyklussens faser

   Fase to af menstruationscyklussen begynder: Ægløsningen er ankommet

   • Ægløsningen sker midt i cyklussen, dvs. omkring dag 14, hvis cyklussen er 28 dage lang. Nogle kvinder, som er meget opmærksomme på forandringer i deres krop, mærker en lille smerte omkring den 11. til 16. dag i cyklussen, ofte i den ene æggestok, et tydeligt tegn på ægløsning. Andre mærker derimod det samme som altid. Under ægløsningen brister en af folliklerne og frigiver et æg. Dette er kendt som ægløsning. Hvis du planlægger at få et barn, kan ægløsningstesten fra facelle hjælpe dig med at bestemme dine frugtbare dage omkring ægløsningen.
   • Efter ægløsningen bevæger det modne æg sig fra æggestokken først ind i æggelederen og senere ind i livmoderen. Ægløsningsfasen varer tre til fire dage. Det er de frugtbare dage: Hvis kvinden har ubeskyttet samleje i denne periode, finder sædcellerne ideelle betingelser for at befrugte ægget. Selve ægget er kun i stand til at blive befrugtet i 11-18 timer, men hormonerne sørger for, at sædcellerne har en særlig god chance for at overleve i kvindens krop under ægløsningsfasen ved at gøre slimhinden i livmoderhalsen tyndere. Derfor er vinduet for udvikling af nyt liv åbent i flere dage. 
   • Hvis du gerne vil vide, hvornår din næste ægløsning finder sted - hvad enten det er for præventionens skyld, eller fordi du gerne vil have et barn - kan du selv beregne den mest sandsynlige dag. Det er gratis og nemt med en cyklusberegner. 
   • Den bristede follikel uden æg udvikler sig til et såkaldt corpus luteum. Derfor kaldes den anden fase af menstruationscyklussen også den luteale fase eller corpus luteum-fasen. Det gule legeme producerer østrogen og store mængder af hormonet progesteron. Progesteron forbereder livmoderen på en mulig graviditet. Men hvis ægget ikke bliver befrugtet, falder hormonkoncentrationen igen, og corpus luteum går tilbage. 

   Menstruation: Hvis et æg ikke er befrugtet, afstødes slimhinden

   Hvis ægget ikke er befrugtet, opløses det i æggelederen i løbet af et døgn. Livmoderens slimhinde afstødes og udskilles sammen med blod. Dette er menstruationen - cyklussen starter forfra. Denne proces udløses også af et fald i hormonniveauet.

   For at udstøde slimhinden trækker livmoderen sig sammen som en krampe. For nogle kvinder er denne proces smertefuld, mens andre næsten ikke mærker noget. Hvis du er en af de kvinder, der kæmper med ubehag, kan følgende tips måske hjælpe dig:

   • Varme er generelt meget effektivt til at lindre kramper, for eksempel i form af en varmedunk eller et varmeplaster. En kop varm te lindrer også følelsen af anspændthed. 
   • Mange kvinder finder det nyttigt at tage sig særligt af sig selv under menstruationen: lidt tid til sig selv, et varmt, hyggeligt bad, en ansigtsmaske eller tid til at hvile med et hyggeligt tæppe på sofaen kan gøre de svære dage lettere.
   • Få flere tips til menstruationssmerter.

   Hjælpsomme produkter til under menstruationen

   Mængden af blod varierer fra kvinde til kvinde

   Hvor kraftig eller let en kvindes blødning er, og hvor mange dage den varer, varierer fra kvinde til kvinde. Generelt er blodmængden størst på den anden dag i cyklussen. Som i en bølgeform begynder blødningen let, når et højdepunkt og aftager derefter igen fra omkring den fjerde dag. Derefter udskilles der kun brunligt pletblod. Selvom det kan se meget ud i trusserne, på hygiejnebindet, i menstruationskoppen eller i tamponen, mister en kvinde normalt kun omkring 50 til 65 milliliter blod pr. cyklus, dvs. et par teskefulde fulde. Menstruationskoppen bliver i øvrigt mere og mere populær i øjeblikket: Mange tilhængere rapporterer, at den har reduceret deres ubehag under menstruationen betydeligt.

   Stress, prævention, rejser: Derfor er der udsving i din månedlige cyklus

   Mange faktorer kan påvirke regelmæssigheden af din cyklus. Disse inkluderer

   • Stress
   • Overvægt eller undervægt
   • Tidsforskelle, når man rejser 
   • Hormonelle præventionsmidler

   Når hormonerne er ude af balance, har det indflydelse på cyklussen. Nogle gange forskydes den kun med et par dage, men i ekstreme situationer holder kroppen helt op med at modne æg. Det kan fx ses hos kvinder, der lider af anoreksi. Men bare rolig, det er på ingen måde unormalt eller bekymrende en cyklus er forsinket med et par dage. Vores krop er ikke en maskine og "fungerer" ikke altid præcis efter planen.

   Men hvis du er bekymret for, at uregelmæssigheden i din menstruationscyklus er langt ud over det sædvanlige, så få et grundigt tjek hos din gynækolog.

   Hvordan fungerer din menstruation under indflydelse af p-piller og andre præventionsmidler?

   P-piller bruger kunstige hormoner til at forstyrre en kvindes hormonbalance og derved ændre hendes cyklus. Præparater, der indeholder østrogen og gestagen, simulerer graviditet i kroppen. Det forhindrer, at der overhovedet opstår en naturlig cyklus. Blødning under en pillepause er også kunstigt fremkaldt og har intet at gøre med naturlig menstruation. Under den såkaldte abortblødning afstødes en del af livmoderslimhinden på grund af det pludselige ophør af hormoner. Hos nogle kvinder stopper blødningen, selv efter at de er stoppet med p-piller.

   Hormonelle præventionsmidler, der kun indeholder et gestagen (fx indsprøjtninger, stikpiller eller minipiller), undertrykker den månedlige blødning fuldstændigt. Med disse præventionsmetoder kan der kun forekomme brunlige pletblødninger.

   Menstruationscyklus og p-piller

   Hvis du er en af de kvinder, der bruger hormonel prævention, kan du opleve meget uregelmæssige menstruationer i et par måneder.

   Hvis en kvinde ønsker at blive gravid efter hormonel prævention, kan det tage lang tid for den naturlige cyklus at blive genoprettet. Det tager normalt flere måneder, før menstruationen bliver regelmæssig igen. Det samme gælder selvfølgelig her: Hvis du er bekymret for, at din cyklus afviger betydeligt fra den sunde norm, eller hvis du har alvorlige symptomer, er det bedst at tale direkte med din gynækolog.

   Ikke altid grund til bekymring: blødning under graviditeten

   Du undrer dig måske over, hvad blødning under graviditeten er for noget. Er det en normal menstruation? Faktisk er blødning mere almindeligt i de første par uger af graviditeten uden at udgøre en risiko for barnet. Der kan være forskellige årsager til, at de opstår:

   • I de fleste tilfælde er det mellem- eller pletblødninger, der udløses af, at det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderslimhinden. 
   • Senere, når moderkagen har dannet sig og sat sig fast i slimhinden, kan den også forårsage en let blødning. 
   • Da mange hormoner arbejder sammen under graviditeten og justeres fuldstændigt, opstår der nogle gange harmløse hormonelle blødninger. Det kan endda forekomme, når du normalt ville have haft din menstruation uden graviditet. 

   Hvis du føler dig usikker eller frygter en vaginal infektion, en patologisk forandring i din krop eller problemer med samleje som årsag til blødningen, så spørg din gynækolog til råds. Nogle gange er det ikke muligt at finde den præcise årsag - men din læge vil kunne hjælpe dig med at udelukke eventuelle bekymrende årsager.

   Lær at forstå menstruationscyklussen

   En kvindes menstruationscyklus er ganske fascinerende. Hormoner, vores krops usynlige budbringere, styrer processen ned til mindste detalje. De påvirker opbygningen og nedbrydningen af livmoderslimhinden og gør det muligt for et nyt æg at modnes hver måned. Hvis du ved, hvordan hormonerne fungerer, og kender faserne i den kvindelige cyklus, kan du meget bedre vurdere dig selv og din krop. Hvis hormonerne går amok, eller en menstruation bliver smertefuld, hjælper hvile og 'self care' ofte med at få det bedre igen.

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Der er opstået en fejl.

   Opdater venligst siden.