Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
   Batik

   Batik: DIY-guide og tips til farverige tøj

   Kan du lide farverigt tøj og vil du gerne designe dine egne skjorter, sokker eller sengetøj? Så er batik lige noget for dig! Denne tekstilfarvningsproces, også kendt som tie-dye, blev opfundet i Indonesien for mere end 1.000 år siden - og er stadig en farverig trend.

   Det bedste ved det er, at batik er hurtigt, du har kun brug for nogle få redskaber - og så ender du ender et unikt og individuelt look frem for det du kan købe i butikkerne. Du kan også designe bordløbere eller servietter efter dine ønsker ved hjælp af batikteknikker. Her viser vi dig, hvordan du trin for trin udfører batik-processen, hvad du skal bruge til batik, og hvilke stoffer der er bedst egnede.

   Lav din egen batik t-shirt - så nemt er det!

   For at få et friskt sommerlook kan du nemt designe dine egne t-shirts i få trin!
   Alt, hvad du behøver, er:

   • en skål
   • et målebæger
   • farvestof eller farvesalt til farvning
   • fixeringsmiddel til tekstilfarve
   • gummihandsker
   • elastikker
   • en eller flere (brugte eller nye) T-shirts


   Sådan gør du:

    Step 1
   Step 2
   Step 3
   Step 4
   Step 5

   Batik sokker - trin-for-trin instruktioner

   Batik fungerer stort set til alle slags beklædningsgenstande. Hvis du fx ønsker at 'spice' dine sokker op kan du nemt gøre dette via batik, har du flere muligheder. Ud over metoden med tekstilfarve, kan man faktisk også lave batik med barberskum! Til dette skal du bruge:

   • Farvepulver
   • barberskum
   • en skål
   • en ske
   • gummihandsker


   Sådan gør du:

   Step 1
   Step 2
   Step 3
   Step 4
   Step 5
   Step 6

   Batikvejledning: Hvilke redskaber og farver er egnede til batik?

   Netop fordi du ikke har brug for mange redskaber er batik-trenden så populær og billig. Det vigtigste er valget af farver - du bør bruge specielle tekstilfarvestoffer eller farvesalte, som får dit batik-tøj til at stråle i intense farver. For at få farverne til at holde længere og forhindre, at de hurtigt falmer, bør du også bruge farvefikseringsmidler.

   Der findes også værktøjer, der gør batik endnu nemmere eller skaber usædvanlige mønstre. Elastikker og snor sikrer, at farvestoffet ikke eller næsten ikke når frem til visse dele af stoffet, så der skabes individuelle farvegradienter.

   Du bør også tage et par forholdsregler, så du ikke maler dig selv med farve, mens du laver batik. Derfor bør du altid bruge gummihandsker og en beholder som fx en stor skål eller en husholdningsskål og afdækning til bordet eller gulvet.

   Batik gør-det-selv - hvilket slags stof er egnet?

   Naturlige stoffer som bomuld, hør, silke eller uld er bedst egnet. Her trænger farven særlig godt ind i fibrene og bevares længe med farvefikseringsmiddel. Blandede stoffer er dog også velegnede til batik, selv om andelen af syntetiske stoffer som fx polyester ikke bør overstige 50 %. Batik er en god idé til upcycling: Brug gamle T-shirts eller gammelt tøj, som du kan give nyt liv takket være batikfarvning.

   Batik teknikker - hvilke findes?

   Du kan være lige så fleksibel som du er med valget af farver, når det gælder de teknikker, du bruger til at designe dine tekstilstykker. Ud over de allerede nævnte muligheder er følgende batikteknikker særligt populære:

   Fold og knib

   Med denne teknik kan du folde dit stof på forskellige måder. Fx som en vifte eller som en lille trekantet eller firkantet pakke. Derefter fastgør du det foldede stykke tøj med tøjklemmer. Med denne teknik kan du skabe striber, tern eller trekanter.

   Flerfarvet teknik

   Foldning med shibori - den japanske teknik

   Hvis du er på udkig efter særligt fine linjer og farveforløb, er den japanske shibori teknik lige noget for dig. Du kan gøre dette ved at folde stoffet præcis som du vil have det, og derefter fastgøre det med elastikker - det er sådan, du skaber skarpe overgange.

   Shibori teknik

   Flerfarvet batik

   Det, der virker med én farve, virker også med flere. Du kan fx binde din skjorte med elastikker og dyppe de forskellige dele i forskellige farver. Alternativt kan du sætte trøjen helt i én farve, vaske den ud, løsne nogle gummiringe og derefter sætte trøjen i en anden farve - det giver varierede mønstre og kombinationer.

   Flerfarvet

   Batik mønstre - den rigtige måde at style batik tøj på

   Tie-dye er en modetrend, som du sandsynligvis vil se oftere på gaden. Det, der umiddelbart ser hippieagtigt ud, kan også styles på en mere moderne måde - fx med dæmpede farver. Batik er ofte lyst og farverigt, men det kan også være anderledes. Brug mere neutrale farver som brun, grå eller mørkeblå, og vælg denne farve i andre dele af dit outfit. Det ser afdæmpet og elegant ud.

   Din batikskjorte er også velegnet til hverdagsbrug i kombination med ensfarvede jeans - især mørke jeans skaber en rolig kontrast til den farverige top. Det behøver dog ikke altid at være en batikskjorte: Bluser og kjoler bliver også et ægte blikfang med farveteknikken - og ser samtidig elegant og voksent ud.

   Lav batik i spanden eller i vaskemaskinen?

   Takket være vaskefarve kan du nemt farve tøjet i vaskemaskinen - det er nemmere, men ikke helt så sjovt som at gøre det selv. Du har også mindre kontrol over de mønstre, du skaber.

   Den store fordel ved vaskemaskinen er dog den tid, den sparer: Du skal blot binde tøjet af og lægge det i vasketromlen - resten klarer vaskemaskinen og farvestoffet for dig. Herved frigøres ikke kun farvestoffet, men også det fikseringspulver, som også er indeholdt i farvestoffet. Det sparer dig for endnu et trin. Når processen er afsluttet, skal du vaske dit batik-tøj endnu en gang med vaskemiddel - på denne måde bliver der ikke rester af farve på trøjen og vaskemaskinen.

   Batik slut
   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Der er opstået en fejl.

   Opdater venligst siden.