Mal farverige påskeæg
Farvning og maling af påskeæg er et must i påsken. De farverige æg kan spises hårdkogte til påskefrokost eller pustes ud og bruges som dekoration til huset eller haven. Tandbørster, rødbeder eller farverige fjer er blot nogle af de redskaber, du kan bruge til at skabe helt specielle påskeæg. Vi viser dig en række forskellige idéer, der er vidunderlige til påskehåndværk med børn.
Maling eller farvning af påskeæg: forberedelse
Vær obs på, at akrylmaling ikke er egnet til konsumering, derfor er hule æg, ideelle til farvning med kunstige farvestoffer. Her viser vi dig, hvordan du puster æg korrekt:
- Du skal bruge en æggeprikker eller en nål til dette formål. Mindst et af de to huller skal være stort nok til, at en tandstik kan komme ind, så ægget let kan løbe ud.
- Pust nu ægget ud med et let tryk, indtil det er tomt - brug gerne indholdet til bagning eller madlavning bagefter.
- Skyl æggenes indre med rent vand, og ægget er nu klart til at blive dekoreret.
Farvelægning af påskeæg
Hvis du vil nyde farvestrålende påskeæg i påsken, kan du bruge to forskellige farveteknikker: koldfarvning eller naturfarver. Med begge muligheder kan du enten koge æggene hårdkogte, inden du farver dem, eller puste dem, som netop beskrevet.
Med koldfarvestoffer er det meget nemt at farve påskeæg: Farvetabletten opløses i vand, hvorefter ægget kan lægges i farvebadet og tages ud igen afhængigt af den ønskede farveintensitet.
Naturfarvning af påskeæg
Det er særligt sjovt at farve æg med børn, når der bruges naturlige farver. Planter indeholder naturlige farvestoffer, som lige så godt kan bruges til at farve påskeæg. Du kan få påskefarver som rød, orange og grøn fra disse fødevarer:
- Rød: rødbede
- Gul-orange: gulerod (skrællet)
- Grøn: spinat
For at farve æggene naturligt skal du først lave en farvet bouillon. Det gør du ved at bringe grøntsagerne eller urterne i kog med vand og lade dem trække i 15 minutter. Det er bedst at bruge en gammel gryde til dette, da nogle farver er sværere at fjerne. Hæld den farvede bouillon gennem en sigte, og lad den køle af. I mellemtiden koges æggene eller pustes ud og lægges derefter i bouillonen, indtil den ønskede farve er opnået.