Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
   Graviditetsstrækmærker

   Forebyggelse og behandling af strækmærker: Sådan gør du det med succes

   Under din graviditet gør din krop noget helt særligt og fantastisk: Et nyt liv vokser indeni den. I løbet af denne spændende tid gennemgår den mange forandringer, så din baby kan blive passet og beskyttet optimalt. Blandt andet strækker bindevævet i din hud sig, hvilket kan føre til strækmærker. Disse røde, lilla eller brune striber på din hud er helt normale og ikke noget at bekymre sig om - op til 90 % af alle gravide får strækmærker. Du kan ikke helt undgå strækmærker, men der er nogle få tips og tricks, du kan bruge til at forebygge dem eller reducere og vedligeholde dem. Find ud af alt, hvad du har brug for at vide om strækmærker og den rette pleje nedenfor.

   Årsager til strækmærker: graviditet ændrer vævet

   Strækmærker opstår, når bindevævet er under for stor spænding. Det fører til tab af elasticitet i det subkutane væv og en udtynding af det nederste hudlag. Strækmærkerne skyldes, at dermis eller dermis-membranen på underlivet rives op. De blodkar, der så skinner igennem, får de lineære rifter til at se lyserøde eller hvide ud. Kvinder med generelt svagt bindevæv rammes hyppigere. Udviklingen af strækmærker afhænger også af den fysiske disposition for dem.

   I hvilke områder af kroppen opstår strækmærker?

   Strækmærker kan forekomme på en lang række områder af kroppen. Mest almindeligt er det i følgende områder:

   • mave
   • brysterne
   • balder
   • lår
   • overarme
   Graviditetsstrækmærker

   Hvordan kan man forebygge strækmærker?

   Strækmærker (den medicinske betegnelse er striae cutis distensae) kan næppe forhindres, især ikke hvis din babybule vokser meget hurtigt. Men de kan minimeres ved at smøre kroppen ind i olie to gange om dagen fra tredje måned og frem. Graviditetsolier holder huden elastisk.

   Bevidst ernæring

   Hvis man tager meget på i vægt ved at spise for meget, opstår der strækmærker. Med en afbalanceret og bevidst kost kan du modvirke overdreven vægtøgning og dermed også overdreven strækning af dit subkutane væv. Regelmæssig motion, tilstrækkeligt med væske og en vitaminrig kost kan hjælpe her. Især A- og C-vitamin, zink og umættede fedtsyrer siges at have en gunstig effekt på forebyggelsen. Hvis du indtager disse næringsstoffer, kan du bidrage til at gøre din hud mere elastisk og modstandsdygtig over for hudrevner. Læs mere om vitaminrig ernæring under graviditeten.

   Det er dog ikke bevist, at disse tips fjerner eller i det mindste forebygger strækmærker. Vær ikke for hård ved dig selv: Det er helt normalt, at din krop ændrer sig i denne særlige fase.

   De bedste produkter til strækmærker

   Spar 15%
   Weleda
   Mama plejeolie til gravide
   100 ml (1 L = 1.393,60 kr.)
   139.36 kr.
   163,95 kr.
   frei öl
   plejende olie
   125 ml (1 L = 903,60 kr.)
   112.95 kr.
   Lansinoh
   HPA® Lanolin brystvortesalve
   10 ml (1 L = 8.495,00 kr.)
   84.95 kr.
   Mamas Babydream
   Brystvortesalve
   30 ml (1 L = 531,67 kr.)
   15.95 kr.
   Mamas Babydream
   Bodybutter 2in1
   200 ml (1 L = 154,75 kr.)
   30.95 kr.
   Mamas Babydream
   plejende olie
   250 ml (1 L = 103,80 kr.)
   25.95 kr.
   93.95 kr.
   Spar 15%
   Weleda
   Mama perineummassageolie
   50 ml (1 L = 1.920,20 kr.)
   96.01 kr.
   112,95 kr.

   Tørbørstning og "nive"-massage

   Plukning, strøg og børstning: Massage, der stimulerer cirkulationen, har en positiv effekt på hudens elasticitet. Til en "nive"-massage tager du små ruller hud mellem tommel- og pegefinger og niver/klemmer forsigtigt opad. Du kan massere dine lår, din mave og dit bryst på denne måde en eller to gange om dagen. Denne massage frarådes, hvis du skal føde om fire uger, eller hvis du har tendens til at føde for tidligt. Ellers kan du prøve plukkemassagen og bruge mindre og mindre hudruller, efterhånden som din graviditet skrider frem.

   Massage med børste

   Ved den blidere børstemassage masserer du de berørte hovedområder med en børste eller massagehandske. Indfør en ny rutine, og forkæl dig selv med en børstemassage hver dag under bruseren. Små cirkulære bevægelser er særligt nyttige. På den måde stimulerer du blodcirkulationen, hvilket igen kan gavne din hud og forebygge strækmærker. Ud over massage fremmer varm-kold-skiftende brusebade også blodgennemstrømningen og kan hjælpe mod strækmærker og cellulite. En anden effekt: dit kredsløb kommer i gang!

   Oliemassage med graviditetsolie

   Når du påfører olie (der findes forskellige tilsætningsstoffer med forskellige dufte, men de har ingen indflydelse på virkningen), er det bedst at arbejde udefra og ned mod navlen med cirkulære bevægelser.

   Du kan også tage små hudområder mellem tommel- og pegefinger og plukke dem opad - det kender du allerede fra plukkemassagen! Det er bedst at arbejde fra navlen og op til brystkassen. Oliemassagen er særlig behagelig efter et brusebad på hud, der stadig er fugtig.

   Passende produkter til oliemassage

   Bi-Oil
   Hudplejeolie
   125 ml (1 L = 1.351,60 kr.)
   168.95 kr.
   Mamas Babydream
   plejende olie
   250 ml (1 L = 103,80 kr.)
   25.95 kr.
   93.95 kr.
   Spar 15%
   Weleda
   Mama plejeolie til gravide
   100 ml (1 L = 1.393,60 kr.)
   139.36 kr.
   163,95 kr.
   kindgesund
   Bio Mama Care plejeolie
   30 ml (1 L = 4.698,33 kr.)
   140.95 kr.
   Merz
   Intensiv creme til strækmærker
   75 ml (1 L = 1.252,67 kr.)
   93.95 kr.
   Kneipp
   Økologisk olie til huden
   100 ml (1 L = 749,50 kr.)
   74.95 kr.
   140.95 kr.
   Eltern für dich
   Mama graviditetsolie
   100 ml (1 L = 1.029,50 kr.)
   102.95 kr.

   Hvad hjælper mod strækmærker?

   Strækmærker forsvinder efter cirka et år, men de forsvinder ikke af sig selv, heller ikke efter en graviditet. Selv om der findes behandlinger, der kan minimere strækmærker, er det ikke muligt at helbrede dem helt.

   Følgende behandlinger kan reducere misfarvningen:

   • Laserbehandling: Der laves små huller i vævet, som strammer huden op, mens den arrer. Det gør strækmærkerne mindre synlige. Afhængigt af strækmærkernes omfang vil din læge udføre laserbehandlingen 5 til 8 gange. 
   • Mikrodermabrasion: En slags sandblæsningsapparat bruges til at fjerne de øverste hudlag. Det gør strækmærkerne næsten uigenkendelige. Denne metode er dog meget aggressiv. Den angriber huden hårdt og udføres normalt under lokalbedøvelse.
   • Microneedling: Hvis rifterne ikke er for dybe, er de næsten ikke synlige efter microneedling. Et apparat med fine nåle rulles hen over huden. De resulterende fine skader på hudlagene stimulerer kollagendannelsen, og vævet regenereres. 

   Rådfør dig med din læge om de mulige risici ved behandlingerne.

   Strækmærker: de vigtigste fakta på et øjeblik

   Om der kommer strækmærker på maven, brysterne, balderne eller lårene under graviditeten, afhænger af forskellige faktorer. Hvis du har tendens til at have svagt bindevæv, er det næsten umuligt at stoppe strækmærkerne. Ellers kan hurtig vægtøgning få din hud til at ændre sig nogle steder. Du kan modvirke dette med en moderat kost. Ellers kan du reducere forekomsten af striae ved regelmæssigt at smøre kroppen ind i olie og stimulere blodcirkulationen med pluk- og børstemassage eller vekslende brusebade. Striberne falmer efter graviditeten, men de forsvinder ikke. Deres synlighed kan dog minimeres ved hjælp af forskellige behandlingsmetoder, f.eks. laserbehandling. Uanset om dine hofter, lår eller mave viser striber efter graviditeten: Husk altid på, hvad der udløste denne fysiske forandring. I sidste ende viser de, hvilket mirakel din krop er i stand til at udføre!

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Der er opstået en fejl.

   Opdater venligst siden.