Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
      Sovepositioner som gravid

      Ligge på ryggen eller siden: sovestillinger under graviditeten

      Lige så stolt de fleste kommende mødre bærer deres voksende mave, lige så svært er det for nogle gravide at sove. Enten fordi det ikke længere er muligt at indtage yndlingsstillingen, fordi babyen »danser«, fordi man som gravid oftere skal på toilettet, fordi man har ondt i ryggen, eller fordi man får halsbrand. Der er dog et par tips og tricks til, hvordan du stadig kan få nok søvn. For nogle kvinder stiger søvnbehovet en smule under graviditeten, så det er vigtigt at få en god nats søvn.

      Hvordan finder jeg den rigtige sovestilling under graviditeten?

      At finde den rigtige stilling er en af forudsætningerne for at få en god nats søvn. Det kan være en udfordring, især i tredje trimester. I bund og grund er alt, hvad der er behageligt, fint. Du vil hurtigt opdage, at nogle stillinger er mindre behagelige.

      Sideliggende stilling

      Sideleje anbefales ofte til gravide kvinder. De fleste kvinder finder den behagelig, selv i flere timer. Det er bedst at sove på venstre side - for så kan blodet cirkulere godt, de indre organer er knap så snævre, rygsøjlen aflastes, og halsbrand er mindre hyppigt.

      Rygliggende stilling

      For de fleste kvinder bliver rygliggende stilling vanskelig mod slutningen af graviditeten. Barnets vægt lægger pres på nerver og organer - og frem for alt på et stort blodkar kaldet vena cava inferior. Hvis hulvenen (latin: vena cava inferior) er forsnævret i længere tid, forringer det blodgennemstrømningen. Heldigvis er der en fysisk beskyttelsesfunktion: En gravid kvinde søger intuitivt en anden sovestilling, før de negative virkninger af at ligge på ryggen indtræffer. Korte faser på ryggen er dog ikke noget problem.

      Sove på maven

      Når maveomfanget øges, vil en gravid kvinde næppe være i stand til at ligge på maven. I begyndelsen af graviditeten er der dog ikke noget problem. Hvis du kan lide at sove på maven, kan du gøre det, så længe det føles godt. Din baby er godt beskyttet og »polstret« af fostervandet, så du behøver ikke at bekymre dig om at klemme den sammen.

      På et tidspunkt vil din maveomkreds ikke længere tillade dig at ligge på maven. De fleste gravide kvinder bliver utilpasse ved at ligge på maven mellem 12. og 20. uge. Nogle opgiver den maveliggende stilling tidligere, da den nogle gange giver en følelse af spænding i brysterne.

      Hvilke sovestillinger bør jeg undgå under graviditeten?

      Der er ingen grund til bekymring, hvis du af og til sover på din højre side eller på ryggen. For nogle kvinder føles det bedst gennem hele graviditeten. Der er næppe nogen, der lægger sig ned om morgenen på samme måde som om aftenen. Det er normalt at skifte stilling i løbet af natten og sove på højre side eller ryggen i et stykke tid. Bare stol på din krop, den sender dig signaler. På et tidspunkt vil en stilling blive ubehagelig, og du vil automatisk skifte stilling. Så prøv ikke aktivt at undgå ugunstige stillinger. Den afgørende faktor er den stilling, du falder i søvn i, fordi du bliver i denne stilling i længere tid.

      Hvilke tips og tricks kan forbedre min søvn under graviditeten?

      Generationer før os har stået over for de samme udfordringer, så der findes et væld af nyttige erfaringer. Gravide kvinder i dag kan drage fordel af dette. Fra særlige øvelser og ekstra puder til at undgå skærmlys - her er nogle afprøvede og lovende foranstaltninger til dig:

      Brug en pude

      Hvis du opdager, at du vender dig om på ryggen eller højre side, når du sover: Læg en pude mod ryggen, så du bliver liggende på venstre side. Denne lille »forhindring« gør det næsten umuligt at vende sig i en ugunstig stilling. Der findes også side- eller ammepuder, som ligger foran kroppen og mellem knæene.

      Væn dig til det tidligt

      Mennesker er vanedyr. De fleste af os har en favorit-sovestilling. Hvis du er en passioneret mavesover, er det fornuftigt at afvænne sig denne. Prøv at blive fortrolig med sovestillingen på venstre side tidligt - før din voksende babybule ikke giver dig noget andet valg.

      Slap af, før du går i seng

      Tænk over, hvad der er godt for dig. Et bad med lavendel? En kop te? En massage af nakken? Akupunktur hjælper også mange mennesker. Nogle sværger til en kort gennemgang af dagen, måske endda ved at skrive dagbog. Lydbøger eller hørespil er også meget populære, hvis man ikke kan få tankerne til at falde til ro.

      Undgå lys fra skærmen

      Mobiltelefoner og bærbare computere bør slukkes mindst en halv time, før man går i seng. Skærmlys gør det endnu sværere at falde i søvn. Moderne filtre mod blåt lys er en anden måde at forebygge problemer med at falde i søvn på.

      Reducer dit væskeindtag, før du går i seng

      Hvis du er en af dem, der ofte skal på toilettet under graviditeten, er det bedst at sørge for, at du ikke drikker for meget, lige inden du går i seng.

      Særlige øvelser

      Der findes afslapningsøvelser, autogen træning eller åndedrætsøvelser, som kan hjælpe dig med at falde til ro. Tal med din jordemoder eller gynækolog for at høre, om de kan anbefale noget.

      Del dine bekymringer

      Nogle gravide bekymrer sig om fødslen og det ansvar, det er at have et barn. Tal med din partner, din mor eller en ven, som måske allerede er mor. Hvis du deler det du har på hjerte og får tips fra andre, vil du føle dig mere tryg ved fremtiden.

      Hold dit kredsløb i gang

      Bliver du svimmel om natten? Så skift stilling eller gå et par skridt efter at have siddet på sengekanten et øjeblik. Svimmelhed forekommer nogle gange hos gravide kvinder, da deres blodcirkulation har meget at gøre. Søvnige arme eller ben er også et tegn på, at blodet ikke cirkulerer ordentligt. Men bare rolig - med lidt motion bliver alt godt igen.

      Produkter til en afslappet nattesøvn

      Arbejd med problemet - og hold ud

      Der findes ikke noget universalmiddel til bedre søvn. Det første skridt er at lede efter årsagerne: Hvad kan være årsagen for dig? Først derefter kan du tackle årsagerne. Prøv forskellige tiltag. Især under den første graviditet lærer kvinder ofte sig selv at kende på ny og skal finde ud af, hvad der er godt for dem, og hvad der hjælper dem. Ikke desto mindre kan det være svært fra tid til anden, især på den lige vej. Men hey, hold ud: Snart har du klaret det og holder dit barn i armene!

      Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

      Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

      Der er opstået en fejl.

      Opdater venligst siden.