Din browser forhindrer brugen af teknisk nødvendige cookies, hvilket påvirker funktionerne på siden
   Graviditetsvitaminer

   Vitaminer under graviditet: Hvad har kommende mødre brug for?

   Behovet for vitaminer stiger under graviditeten. Vitaminer fremmer det ufødte barns vækst. Visse mineraler er også særligt vigtige for barnets udvikling. Mange af de nødvendige næringsstoffer dækkes ved at spise fødevarer med en høj næringstæthed - dvs. primært grøntsager, frugt, fuldkorn og mejeriprodukter. Der findes dog også kosttilskud, som gravide kan tage som supplement. Disse omfatter folsyre, jern og calcium. Graviditetsvitaminer bør dog kun tages som kosttilskud i kapsel- eller dråbeform i samråd med din gynækolog eller praktiserende læge. Det skyldes, at et overskud af visse stoffer kan være skadeligt for mor og barn.

   Du bør ikke mangle disse næringsstoffer under graviditeten:

   Vitaminer til gravide: hvad kroppen har brug for nu

   I princippet kan de øgede ernæringsmæssige behov under graviditeten opfyldes med en afbalanceret kost. Der er dog en undtagelse: Folinsyre også kaldet folsyre. Ud fra et medicinsk og ernæringsmæssigt synspunkt bør folsyre tages som kosttilskud på grund af deres afgørende betydning for det ufødte barns sundhed. Det er videnskabeligt bevist, at indtagelse af yderligere 400 mikrogram folinsyre om dagen reducerer sandsynligheden for misdannelser som følge af en neuralrørsdefekt hos det ufødte barn. Derfor anbefaler lægen, at kvinder, der ønsker at få børn, tager folsyretabletter fire uger før undfangelsen. Gravide kvinder bør tage dem i de første tre måneder. Folinsyre er vigtig for celledelingen.

   Derudover tyder forskning på, at mange gravide får for lidt jod. Forskere er ved at undersøge den optimale mængde jod for gravide og ammende - det ser ud til, at den ligger lidt over 150 mikrogram om dagen. Da jod indgår i de fleste multivitaminer til gravide, og det kan være en god idé at få dækket sine behov for folinsyre, D-vitamin og jod med en dertil egnet multivitamin. Jod har en betydning for normal udvikling af fostret.
   Når man spiser, skal man sørge for at indtage fødevarer, der er rige på følgende vitaminer og mineraler:

   Jern: et vigtigt sporstof under graviditeten

   Under graviditeten fordobles behovet for jern. Det resulterer dog ikke automatisk i jernmangel. Om og hvor meget jern gravide skal tage som kosttilskud, kan kun afgøres efter en blodprøve hos en gynækolog. Det skyldes, at en overdosis indebærer en risiko for, at moderen udvikler graviditetsdiabetes. Jernrige fødevarer omfatter kød, fisk, fuldkornsprodukter, frisk spinat, feldsalat og linser.

   Calcium: Mangel øger risikoen for knogleskørhed

   Det er afgørende for udviklingen af børns knogler. Hvis der ikke er tilstrækkelig tilførsel udefra, fjernes calcium fra moderens knogler, hvilket øger risikoen for knogleskørhed (osteoporose) hos moderen. De vigtigste kilder til calcium er mejeriprodukter. Yoghurt, kvark, ost og mælk bør spises to gange om dagen.

   Magnesium: vigtigt for det ufødte barns knoglestruktur

   Det er vigtigt for det ufødte barns knoglestruktur. En mangel kan føre til lægkramper eller hård mave hos moderen. Magnesiumkapsler bør dog kun tages ved sådanne gener i samråd med en gynækolog. Magnesium findes i fuldkornsprodukter, hvedeklid og solsikkekerner.

   Zink: vigtigt for stofskiftet 

   Det er vigtigt for stofskiftet og immunforsvaret. Kød og mejeriprodukter indeholder zink, og det samme gør æg, havregryn, grønne ærter og nødder.

   Omega-3-fedtsyrer: De støtter hjernens udvikling

   Disse fedtsyrer er vigtige for barnets hjerneudvikling og syn. At spise havfisk to gange om ugen dækker behovet. Til gravide, som ikke spiser fisk, kan docosahexaensyre (DHA) fra omega-3-fedtsyreklassen som kosttilskud anvbefales - dog kun i samråd med en læge! Der er uenighed i forskningen om, hvorvidt en ekstra portion omega-3-fedtsyrer beskytter afkommet mod fedme og allergi.

   Hvad ligger der bag de enkelte vitaminer

   • B12-vitamin: Menneskekroppen har brug for det til udvikling og beskyttelse af nerveforbindelser i hjernen, dannelse af røde blodlegemer og celledeling, men kan ikke selv producere det. Det findes kun i let anvendelige mængder i animalske fødevarer. Det gælder ikke kun kød og fisk, men også mælk og æg. Ifølge forskere har børn, hvis mødre har haft mangel på B12-vitamin under graviditeten, en højere risiko for senere at udvikle type 2-diabetes.
   • B6-vitamin: Det er godt for nerverne og immunforsvaret og findes i kød, fisk, fuldkornsprodukter, kartofler, avocado og bælgfrugter. 
   • A-vitamin: Farverige grøntsager, især gulerødder, græskar og spinat, indeholder carotenoider, som kroppen bruger til at producere A-vitamin. Det er vigtigt for barnets lungeudvikling. En overdosis gennem ekstra tabletter kan dog føre til misdannelser, især i de tidlige stadier af graviditeten. 
   • C-vitamin: Menneskekroppen kan ikke selv producere det, men tilstrækkelige mængder optages gennem frugt og grøntsager. C-vitamin styrker immunforsvaret og fremmer udviklingen af bindevæv. 
   • D-vitamin: Vi optager vitaminet, som er vigtigt for knogledannelse og stofskifte, gennem sollys. Der findes i øjeblikket ingen pålidelige undersøgelser af, om D-vitaminmangel eller overdosering af D-vitamin indebærer risici for mor og barn. I forbindelse med D-vitamin tales der nogle gange om efterfølgende fødevareallergi hos barnet eller graviditetsdiabetes hos moderen. De videnskabelige resultater er dog endnu ikke repræsentative. Passende præparater bør kun tages i tæt samråd med en læge. 

   Er det tilrådeligt at tage ekstra vitaminer og mineraler under graviditeten?

   Med undtagelse af jod, folinsyre og jern er det ikke nødvendigt med ekstra vitaminer under graviditet og amning, hvis du spiser en afbalanceret kost. Overdosering kan endda føre til helbredsproblemer for moderen og skader på barnet. Gravide bør aldrig tage vitaminpiller og kosttilskud i flæng, men altid rådføre sig med deres familielæge eller gynækolog. Især vegetarer og veganere bør søge ekspertrådgivning om, hvordan de bedst kan dække deres øgede ernæringsbehov som vordende mor.

   Forbrugerforkæmpere påpeger også, at kosttilskud normalt er stærkt forarbejdede og derfor indeholder syntetiske ingredienser og tilsætningsstoffer, herunder antiklumpningsmidler som fedtsyrer.

   Graviditetsvitaminer: alt det bedste til dit barn 

   Et barn vokser. Det har brug for en masse energi, ligesom den vordende mor. Visse vitaminer og mineraler er af afgørende betydning under graviditeten for dit velbefindende og din babys optimale udvikling. En afbalanceret kost med frugt, grøntsager, mejeriprodukter, men også kød og fisk, kan dække det øgede behov for næringsstoffer under graviditeten. Men der er undtagelser: Folinsyre, jod og muligvis også jern. I disse tilfælde anbefales passende kosttilskud. Især vegetarer og veganere har også brug for en balance, hvis de undgår visse fødevarer som kød og komælk.

   Graviditetsvitaminer bør dog ikke tages i flæng og uden at konsultere en læge. Overdosering kan skade både mor og barn.

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Modtag nyheder og tilbud på mail! Tilmeld dig nu og få gratis levering på din første ordre!

   Der er opstået en fejl.

   Opdater venligst siden.